WordPress thema’s vertalen

Wanneer je een website maakt of laat maken in WordPress heb je te maken met zogenaamde WordPress Thema’s, deze thema’s , betaald of gratis zijn niet altijd geheel in het Nederlands. Nou is het voor de achterkant van de website, het gedeelte waar je aanpassingen doet aan de website, niet zo’n heel groot probleem dat er termen in het Engels voorkomen. Echter aan de voorkant, het gedeelte van de website dat de bezoeker te zien krijgt, is het een stuk professioneler wanneer bepaalde standaard opmerkingen en verwijzingen gewoon in het Nederlands te lezen zijn ( Geld natuurlijk vooral wanneer website gericht is op de Nederlandse bezoeker.)

Begin met WordPress thema’s vertalen

Een WordPress thema is eenvoudig te vertalen met Poedit wanneer er in het thema de zogenaamde Language bestanden aanwezig zijn, deze vind je vaak in de map LANG in je thema.  Wanneer deze bestanden onder de naam .po en .mo aanwezig zijn in je thema, kun je deze eenvoudig met het genoemde en gratis te downloaden programma vertalen.

Wil jij je thema geheel of gedeeltelijk vertalen, dan download je POEDIT en instaleer je deze op je computer. Wanneer de installatie is voldaan open je POEDIT en vervolgens open je in POEDIT het po bestand wat je wil vertalen, het makkelijkst is om het en_US bestand te vertalen. (POEDIT kun je HIER downloaden)

Wanneer je het en_US bestand geopend hebt in POEDIT  zie je al de te vertalen regels verschijnen  en dat ziet er zo uit:

WordPress thema's vertalen

Je bent nu klaar voor WordPress thema’s vertalen!

Je ziet in de afbeelding dat de bovenste regel al is geselecteerd, deze kun je gelijk vertalen door in de onderste box genaamd: vertalen  de zin in het Nederlands te schrijven , dit kun je letterlijk vertalen, maar je kunt ook de zin zo in het Nederlands neerzetten zoals jij dat voor ogen hebt.

Wanneer je alle regels hebt vertaald die jij wilde vertalen, zowel aan de achterkant van de website als aan de voorkant van de website, kun je het bestand opslaan. Kies voor opslaan als  en geef het bestand de volgende naam: nl_NL. Je bestand is nu klaar om in de map geplaatst te worden waar je Language bestanden van je thema zich bevinden. Het uploaden van je po en mo bestanden doe je dmv. een ftp programma zoals filezilla of WinSCP, ik maak gebruik van de laatste.

Wanneer je de bestanden in de juiste map hebt geplaats en je, je website opent  zie  je dat de teksten die jij vertaalt hebt nu als het goed is in het Nederlands verschijnen, je WordPress thema is nu vertaald!

Succes met WordPress thema’s vertalen!

Aanvullende informatie WordPress thema’s vertalen

Bovenstaande uitleg is van toepassing op een Nederlandse installatie van WordPress, wanneer je nog geen Nederlandse installatie van WordPress hebt kun je heel simpel het volgende doen:

  • De Nederlandse versie van WordPress downloaden en instaleren

De Nederlandse versie van WordPress kun je HIER downloaden. Hier leggen ze ook haarfijn uit wat je verder moet doen.

Wanneer je de Nederlandse versie hebt gedownload kun je de gehele bestaande installatie overschrijven, maar je zou ook de Nederlandse taalbestanden op kunnen zoeken in de map Languages die je vind in de map wp-content  en deze kopiëren en vervolgens via je ftp programma plaatsen de map wp-content/languages op je server. Wanneer je dit gedaan hebt hoef je als het goed is alleen nog maar het volgende aan te passen:

Open je wp-config.php bestand en zoek: define(‘WPLANG’, ”); vervolgens zet je tussen ” de volgende taal definitie: nl_NL en sla het bestand weer op en plaats het weer op dezelfde plaats als waar je het vandaan had.

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter  of Neem contact op via het Contactformulier.