Social Media Portret 26-3-14-523Ik ben net als de meeste ondernemers, bezig met het zoeken naar de juiste manier van online marketing. Wat werkt nou het beste voor mijn onderneming, voor mijn product? Was het een paar jaar terug zo duidelijk als wat en moest je je richten op Google, want als je daar niet te zien was dan miste je de boot, tegenwoordig lijkt daar toch verandering in te komen.

Naast Google en andere zoekmachines zijn er ook de vele sociale media kanalen zoals Facebook, Twitter en Google+ enz. Dit zijn ook allemaal middelen waar wij als ondernemers onze eigen doelgroep kunnen bereiken. In dit artikel wil ik Google tegenover Facebook zetten, continu ben ik op zoek naar de beste manier hoe ik mijn doelgroep kan bereiken en daarbij kom ik in contact met zowel google marketing specialisten als facebook marketing specialisten. Elke van deze specialisten spreekt voor eigen parochie, wanneer je dus met een google specialist praat zal deze aangeven dat Google de manier is en de Facebook specialist zal hetzelfde doen waar het gaat om Facebook.
Ik ben van mening dat beide aandacht verdienen waar het gaat om de online marketing en bijvoorbeeld Google werkt het best voor de ene ondernemer waarbij de ander meer baat heeft bij Facebook marketing. In de loop van de tijd ben ik erachter gekomen dat er voor beide wat te zeggen valt, het is echter zaak uit te zoeken wat het best bij jouw als ondernemer past en wat het best past bij jouw product. ( echter het een sluit het ander niet uit)

Google

google vs facebookDe zoekmachine Google is natuurlijk de grootste zoekmachine op het internet die door velen internet gebruikers dagelijks gebruikt wordt. Daarom is het natuurlijk belangrijk daar gevonden te worden en daar zichtbaar te zijn. Het is echter zo dat al die duizenden andere ondernemers ook hun website op de eerste pagina zichtbaar willen hebben en ja er is op die eerste pagina geen plaats voor alle websites in jouw categorie. Natuurlijk kun je dan een zogenaamde adwords campagne instellen en als advertentie bovenaan komen te staan , alleen kost dat heel veel geld en hoor ik van gebruikers ook veel dat ze juist die advertentie overslaan en ja wat is dan wijsheid om te doen?
Voor de duidelijkheid, ik ben van mening dat we wel degelijk aandacht moeten besteden aan onze positie op Google, maar het blind staren op op een goede positie in Google lijkt me niet altijd even verstandig.

Facebook

google vs facebookHet grote sociale medium Facebook heeft ook op marketing gebied een grote plaats ingenomen en er zijn naast specialisten ook vele ondernemers die zweren bij Facebook marketing. Facebook heeft als voordeel dat wanneer je daar een betaalde advertentie publiceert, je deze geheel op je doelgroep kunt richten en ervoor kunt zorgen dat juist jouw doelgroep de advertentie te zien krijgt. Met zo een advertentie kun je tegen een gering bedrag al gauw duizenden potentiele klanten/leads bereiken. Ook gewoon niet betaalde berichten op je bedrijfspagina kunnen zorgen voor een groot bereik van potentiele leads en of klanten, wanneer je een trouw publiek hebt op je pagina die veel leuk vind en deelt bereik je naast de fans van je pagina ook weer vrienden van je fans en soms ver daar buiten.

Google vs Facebook

Volgens mij is het duidelijk en valt er voor beide wat te zeggen, het is echter zaak uit te zoeken wat het best bij jouw en bij jouw product past. Het is dus zaak uit te zoeken wat het beste past en waar je het meest succes mee hebt en daar kun je dan vervolgens je pijlen net iets meer op richten dan op die andere mogelijkheid.
Online marketing gaat verder dan alleen maar Google, zoveel is de laatste jaren al wel duidelijk geworden, sociale media heeft ook een belangrijke plaats ingenomen want naast Facebook heb je natuurlijk ook nog media zoals Twitter, Google+, Pinterest, Instagram en vergeet ook Marktplaats niet. Deze laatste wordt ook steeds vaker gebruikt door ondernemers en potentiele klanten om te datgene te vinden wat zij nodig zijn. ( Ik merk steeds meer dat ik vaak gevonden wordt via advertentie op Marktplaats.)

Heb je vragen na aanleiding van deze Blog? Neem gerust contact door op onderstaande button te klikken of laat hieronder een reactie achter.

Met vriendelijke groet John Bijl

Vragen? Neem vrijblijvend contact op!